Program 2023

Trollhättans poesifestival bjuder in till den tjugoandra festivalen i ordningen, lördag 14 oktober. Årets program bjuder på ett litterärt högspänningsfält med några av samtidens mest spännande författare.

I år bjuder vi på bland bland andra följade inbjudna författare: Marcus Berggren, Aya Kanbar, Pär Hansson, Marie Lundquist, Hanna-Linnea Rengfors, Erik Bergqvist, Helena Boberg, Anders Teglund, Sara Mannheimer, Ragnar Strömbeg, Helena Eriksson, Jörgen Lind, Anders Almingefeldt & Åsa Johansson samt besök av de norska poeterna Rune Christiansen och Casper André Lugg. Vi får också en introduktion till den pågående utställningen Undergrowth av konstnären Ulrika Jansson.

Konferencier är Per Bergström, förläggare på Rámus förlag.

Plats: Trollhättans konsthall
Datum: Lördag 14 oktober
Tider:
Eftermiddagspass kl. 14-16
Kvällspass kl. 18-22
Inträde: 100 SEK
Mat och dryck: Restaurang Nova serverar enklare mat och dryck under kvällen.

Eftermiddagspass, kl. 14-16

Ulrika Jansson (konstnär, visning av utställningen Undergrowth. Läsningar av Sara Mannheimer, Anders Teglund, Aya Kanbar och Anders Almingefeldt & Åsa Johansson

Kvällspass, kl. 18- ca 22.00, observera att det är ungefärliga tider.

Pass 1, kl. 18.00: Marcus Berggren, Hanna-Linnea Rengfors och Marie Lundqvist, Erik Bergqvist

Pass 2, ca 19.30: Rune Christiansen, Ragnar Strömberg, Helena Eriksson och Jörgen Lind

Pass 3, ca 20.45: Pär Hansson, Casper André Lugg, Helena Boberg

Presentationer

Marie Lundquist. Foto: Thron Ullberg.

Marie Lundquist debuterade med Jag går runt och samlar in min trädgård för natten (1992). Därefter har hon publicerat bland annat Astrakanerna (1995), I stället för minne (1997), En enkel berättelse (2002), Monolog för en ensam kvinna (2005), De dödas bok (2008), Så länge jag kan minnas har jag varit ensam (2013) och Dikten är tanken som för genom hjärtat och spränger det (2017). Hon är bosatt i Stockholm och även verksam som översättare. Tidigare i år tilldeleades hon Ferlinpriset och nu under hösten kommer hennes nya diktsamling Gå i svaromål med havet.

Marcus Berggren. Foto Kaunitz-Olsson Förlag.

Marcus Berggren är född 1990 och uppvuxen i Kungälv utanför Göteborg. Han jobbar som komiker och skribent. Han debuterade 2022 med den hyllade romanen En bra plats i skallen. Under hösten utkommer hans första diktsamling, Den lilla oron och den stora oron.

Den här diktsamlingen skrev sig själv.Jag hade precis blivit pappa för första gången. Allt var dimmigt men glasklart. Många frågor om vem jag är och hur jag är flög fram som nygamla spöken.”

Aya Kanbar. Foto Severus Tenenbaum.

Aya Kanbar är född i Örebro 2004 och succédebuterade år 2021 med poesiboken Hyperverklighet, som bland annat nominerades till Sveriges Radios lyrikpris, Borås Tidnings debutantpris och Katapultpriset. Hon är i höst aktuell med sin andra diktsamling, Aftongata – ett nattligt, illojalt bokslut över ungdom och tonår. Protagonisten och antagonisten byter roller, kärlek och förtvivlan blir ett och samma, allt kan förvandlas.

Pär Hansson.

Pär Hansson är född 1970 och debuterade 1998 med diktsamlingen Ruckel. 2013 mottog han Norrlands litteraturpris för Vi plockar bär i civilisationen och 2016 nominerades Kajak till Sveriges Radios lyrikpris. Hansson är också översättare, engagerad i Författarförbundets råd för samisk litteratur samt lärare på Gotlands folkhögskola. I år är han aktuell med Spindelbjörken – hans första roman som redan har kallats för en av årets bästa böcker.

Hanna-Linnea Rengfors. Foto Thron Ullberg.

Hanna-Linnea Rengfors är född 1981 i Skokloster. Hon är utbildad vid Litterär Gestaltning i Göteborg. Hon har fått mycket uppmärksamhet för sina tidigare böcker, diktsamlingen Närhetsprincipen och romanerna Candy och Tillsammans i mörker. Nu är hon aktuell med sin nya bok Ingen dal djup nog – en roman om att vilja backa tiden och göra om. Att längta bort till något som kanske inte finns. Att längta hem till något som gått förlorat.

Erik Bergqvist. Foto: Fredrik Hjerling.

Erik Bergqvist (född 1970) gav ut sin första diktsamling år 2000 och har sedan dess publicerat både poesi och essäistik. 2020 tilldelades han Karl Vennbergs pris och han har bland anna kallats ”en av Sveriges riktigt angelägna poeter.” av Svenska Dagbladet. Några av hans tidigare titlar är Nedfrysningens konst, Kring stenarSolarna. Försvinnanden, Skingra, Inte är vind och Skuggans vikt. 2021 utkom hans senaste diktsamling Tingens instanser och han är nu aktuell med essäboken Refugier.

Helena Boberg. Foto Lina E Adamo.

Helena Boberg är poet och översättare. Som poet har hon publicerat diktsamlingarna Repuls, Sinnesvåld, Konsten at med hvissa metodiska rörelser hemkalla en hädangången til lifvet och senast Röd melankoli (2022). För Konsten at med hvissa metodiska rörelser hemkalla en hädangången til lifvet nominerades Helena Boberg till Sveriges Radios lyrikpris 2021.

Jörgen Lind. Foto Karl Krook.

Jörgen Lind har ett långt poetiskt författarskap bakom sig. Han belönades med Sveriges Radios lyrikpris 2015. Senast gav han ut Mott. 2023 tilldelades han Gustaf Fröding-priset för sin senaste diktsamlingen, den kritikerhyllade Reservatet.

Helena Eriksson. Foto Annika von Hausswolff.

Helena Eriksson debuterade 1990 med diktsamlingen en byggnad åt mig. Hon är verksam som författare, konstnär och översättare från franska och tyska. 2022 belönades Helena Eriksson med Karl Vennbergs pris av Samfundet De Nio. Hennes senaste diktsamling är Kore på Starbucks.

Ragnar Strömberg. Foto Emelie Asplund.

Ragnar Strömberg är född 1950 och bosatt i Göteborg. Hans författarskap är mångsidigt: han är kritiker, essäist, romanförfattare och dramatiker, men framför allt är han lyriker. Han debuterade 1975 med diktsamlingen Utan önskningar som följdes av en rad nya samlingar under 1980-talet. På 1990-talet fick han ett andra genombrott som lyriker med den så kallade Catullustrilogin: Hon med de gula ögonen (1990), Jag kommer från framtiden med döden i hälarna (1993) och Fraktkostnad för elefantskulptur i naturlig storlek (1996). Hans senaste diktsamling är I ditt hjärtas sista slag (2014).

Anders Teglund. Foto: Mikael Göthage

Anders Teglund är författare, förläggare och musiker. Han driver förlaget Teg Publishing, där han 2021 gav ut den hyllade boken Cykelbudet. Han är nu aktuell med uppföljaren Slavdrivaren – en mörk berättelse om ett samhälle med allt större segregation, där bekvämligheten hos dem som har det bra går före villkoren för dem som inte har.

Sara Mannheimer. Foto Thomas Wågström.

Sara Mannheimer är författare och vid sidan av sitt skrivande drev hon under flera år glashyttan Stockholm Heta Glas. 2011 skrev hon i samarbete med Birgitta Egerbladh pjäsen Komma rusande för Stockholms Stadsteater. För Reglerna (2008) Augustprisnominerades hon och belönades med Borås Tidnings debutantpris. För Handlingen (2011) erhöll hon European Union Prize for litterature 2012 och nominerades till Sveriges Radios Romanpris. 2016 kom romanen Urskilja oss.

Nu är hon aktuell med romanen Tvivlet – en bok om religiöst sökande och uppbrott, litteratur och filosofi genom ett slags inre dialoger.

Casper André Lugg. Foto Anna-Julia Granberg / BLUNDERBUSS

Casper André Lugg är född 1985 och bosatt i norska Manstad. Han debuterade 2011 och har sedan dess utkommit med sex diktsamlingar. Diktsamlingar vars språkliga skogar är möjliga att vandra runt och andas i och som har positionerat honom som en av den unga norska poesins mest egensinniga och intressanta röster.  

Mariabiotoperna låter Lugg sin koncentrerade dikt kretsa kring vår mottaglighet för och varseblivning av naturen och världen. Ett möte där naturen närvarar i den mest intima av sfärer och påminner om det mest privata. Med Mariabiotoperna introduceras Casper André Lugg på svenska i översättning av Ann Jäderlund.

Rune Christiansen. Foto Baard Henriksen.

Rune Christiansen är en av Norges mest kritikerrosade författare och poeter. Han har varit en litterär centralgestalt alltsedan poesidebuten 1986 och har tilldelats ett flertal litterära priser, som t.ex. till exempel Doblougska priset av Svenska Akademien, Bragepriset och Gyldendalpriset. Fallet med den förlorade tidens nycker (Lil’lit förlag) utkom på svenska 2022 och är hans tionde roman. Samtidigt gavs Christiansens debutdiktsamling Där tåget lämnar havet ut på svenska (trombone förlag).

Anders Almingefeldt och Åsa Johansson.

Anders Almingefeldt och Åsa Johansson är grundare av nyverkligheten. De har anordnat happenings såsom ”pröva 17 nödutgångar ut ur ditt liv!”, ”WE LOVE CLIFF BARNES, DO YOU?”, samt ”vi försvarar konsten genom att anfalla den”, under 2010-talet. De har dessutom gjort utställningar såsom den på Kulturhuset i Trollhättan 2016, och därefter allkonstverket ”The room”, i Vänersborg 2018. De kommer ut med boken Grapefruktmanifestet i samband med Trollhättans poesifestival, tillsammans med en liten pamflett – Nyverklighetmanifestet. Anders Almingefeldt är också medlem i konstnärskollektivet ”psykolo